Pilegrimsleden | Eidsvoll - Hamar

Eidsvoll - Hamar

70,6 KM
5 dager
Opplev stillheten i de mektige skogsområdene i Stange allmenning, med blinkende tjern og setervoller. Turen fortsetter inn i kulturlandskapet langs Mjøsa på vei mot Hamar.
Middels tur
Ligger langs Gudbrandsdalsleden
Bente Fekene

Dag 1: (12,8 km) Eidsvoll - Fløyta

Fra Eidsvoll fører Gudbrandsdalsleden deg oppover til Fv.177. Denne og parallelle grusveier følger du nordover i cirka tre kilometer før du tar av på en gårdsvei og videre inn vekselvis på sti og grusvei. Du passerer Holtdammen og en gapahuk med mulighet for enkel overnatting. Leden følger elva Holtåa og videre innover i skogen. Etter noen kilometer kommer du fram til den idylliske innsjøen Fløyta. Det idylliske pilegrimsherberget Kveldsro, ligger på vestsiden av vannet. For å komme dit, tar du av fra leden til venstre før demningen og følger stien i cirka 1,5 kilometer. For å komme inn på pilegrimsleden, følger du stien videre nordover i cirka 800 meter. I enden av vannet, ligger en fin rasteplass og badeplass, benker og utedo.

Overnatting:

Dag 2: (7,3 km) Fløyta - Pilegrimsbua Granerud

Fortsett på skogsveien til den går over på sti langs Lysjøåa. Fra Lyssjøen går leden på grusvei og etter noe stigning er du inne i Stange allmenning. Herfra følger Pilegrimsleden og Rondandestien delvis hverandre på stier og grusveier mot Granerudsjøen. I sørenden av Granerudsjøen ligger Korsvika, hvor det skal ha stått flere kors som veivisere for pilegrimer. I krysset inntil Granerudgrenda og hytteområdet, svinger du til venstre. Her ligger den nyoppførte gapahuken, Pilegrimsbua. Bua inneholder toaletter og rom for deponering av søppel, samt uteareal med bålplass og sitteplasser. Den er fin å bruke som oppholdssted, for de som overnatter i telt eller hengekøye. I nærheten ligger også en fin badeplass.

Går du tre kilometer til langs leden, kommer du til Sannfredstun. I nærheten av denne gården, kan du overnatte i telt. Stedet har utedo, og bademuligheter finner du i Spetalsjøen.


Dag 3: (24,2 km) Pilegrimsbua, Granerudsjøen - Fredheim, Tangen

Følg grusveien gjennom Spitalen. Stedet har fått navnet fra det latinske hospitium, og det er mulig at det kan ha vært et herberge her for pilegrimer i middelalderen. På Romsetra er det er fint å ta en rast ved en av koiene på den gamle setervollen. Herfra går du stort sett på sti og skogsvei til Nilsberg. Nå er du ute på Nilsbergveien, som du følger ned til til Espa servicesenter og Bolleland kro.

Fortsett videre langs Mjøsa på asfaltert vei langs jernbanen, inn på Pilegrimsveien og Espavegen til tettstedet Tangen. Like ved Tangen stasjon, ligger Tangen kirke, som er en åttekantet trekirke, bygget i 1861. Den kuppelaktige kronen på taket, båret av åtte søyler, gir kirken et stavkirkepreg. På vei bort til kirken finner du en SPAR-butikk, og her er det fint å proviantere. Cirka en kilometer langs leden nord for jernbanestasjonen ligger Ingeborg Refling Hagens kulturhus – Fredheim. Stedet er til minne om forfatteren og kulturarbeideren Ingeborg Refling Hagen, som bl. a. er kjent for opphavet til Sutton-bevegelsen. På tunet er det også et nyrenovert pilegrimsherberge med tre senger.


Overnatting Tangen:

 1. Fredheim
 2. Tangenodden Camping
 3. Husmannsplassen Skomakerbakken
 4. Gørdammen

Dag 3: (20,4 km) Tangen - Herkestad gård, Stange Vestbygd

Turen går videre nordover på grusvei gjennom barskog forbi gårder og beitemark. Etter cirka en halv mil, er du ute av skogen. Nå åpner det seg et vakkert og frodig kulturlandskap mot Mjøsa og Stange Vestbygd. Den store rikdommen av oldtidsfunn i dette området, forteller om en meget gammel jordbruksbosetning. Du vil også kunne se kirkespiret på Stange kirke, som er en av Norges eldste middelalderkirker, nevnt i 1225 i Håkon Håkonsens saga.

Fra Stange kirke går leden på asfalt langs Vestbygdaveien. I dette området nede ved Mjøsa, ligger storgårdene, hvorav noen beskrevet som kongsgårder i islandske og norske kongesagaer og i Olav den helliges saga. Her ligger også to sjarmerende og idylliske herberger; Herkestad Gård og Husmannsplassen Møyrud. Langs veien finnes også gårdsutsalg og kafeer, hvor det er fint å ta en rast.

Etter cirka seks kilometer fra Stange kirke, kan du følge en grusvei gjennom en allé av bjørketrær forbi Atlungstad gård, over golfbanen og ned til Atlungstad Brenneri. I dette historiske brenneriet fra 1855, kan du oppleve norsk brennerihistorie og akevittproduksjon de siste 150 år.

Overnatting i Stange:

 1. Herkestad gård
 2. Husmannsplassen Møyrud
 3. Fjetre gård

Dag 4: (8,6 km) Herkestad gård - Hamar

Følg stien i Mjøskanten mot Hamar, og på gang- og sykkelveg når du nærmer deg Stangebrua. Herfra har du utsikt mot Åkersvika, Vikingskipet og Hamar sentrum.

Fra sentrum er det cirka to kilometer til Pilegrimssenter Hamar, langs leden forbi Skibladnerbrygga, klokketårnet og flomsteinen. Pilegrimssenter Hamar ligger vakkert til ved Domkirkeodden, på det som en gang var en del av middelalderbyen Hamarkaupangen. I tillegg til å være et sentralt møtested for pilegrimer langs Gudbrandsdalsleden, har senteret også eget pilegrimsherberge.

Domkirkeodden er ett av Norges største middelaldermuseer med domkirkeruinene som hovedattraksjonen og pilegrimsmål. Opplev middelalderens Hamar, friluftsmuseet, utstillinger og landets største økologiske urtehage.

Overnatting Hamar:

 1. Hamar Vandrerhjem Vikingskipet
 2. Seiersted Pensjonat
 3. Clarion Collection Hotel Astoria
 4. Pilegrimsherberge - Pilegrimssenter Hamar
 5. Hedmarktoppen

Praktisk informasjon:

Siden det er stor variasjon i beliggenhet og standard på overnattingsmulighetene, bør du ha med deg sovepose, mat og forsyninger på vei inn i Stange allmenning.

Tog:

Det er gode togforbindelser langs ruta, som tar deg enkelt til Eidsvoll stasjon og retur fra Hamar. Det er også togstasjon på Tangen. For togtider, se nettsidene til VY

Pilegrimspass:

Pilegrimer med gyldig pilegrimspass kommer gratis inn i Hamardomen og får inngang til resten av museet for kr. 50,-. Pilegrimspass kan kjøpes på Pilegrimssenter Hamar.

Sesong:

Mai til september. Unntatt Atlungstad Brenneri, som har regulære, åpne omvisninger og sommerkafé i perioden juni til august.

For mer informasjon, kontakt med Pilegrimssenter Hamar tlf. 47 474 78 266 eller e-post: hamarpilegrim.info

Den 2,2 kilometer lange Almsgutua fra Såstad tar deg fram til Stange kirke.
Bente Fekene

Dette kan du oppleve på denne turen

Denne nettsiden benytter seg av informasjonskapsler, også kalt «cookies». Cookies er digitale fotspor som gjør Pilegrimsledens nettside best mulig for deg. Les mer om personvernet her.
Les mer om personvernet her.