Kirke

Hamardomen

Ligger langs Gudbrandsdalsleden
Hamardomen er navnet på den gamle Domkirken på Domkirkeodden. Kirken ble bygd på 1100-tallet etter at bispesetet ble opprettet i 1152.

Her lå også biskopens borg, munkenes urtehage, hospital og skole før byen (Hamarkaupangen) gikk til grunne og store deler av domkirken ble ødelagt av brann. Før brannen i 1567 strakte spirene seg over 50 meter til værs på katedralen. Tenk deg hvordan silhuetten av domkirken ved Mjøsa fortonet seg som landemerke og pilegrimsmål for vandrerne, der de kom slitne gjennom Stange Vestbygd eller sjøveien til Åkersvika eller andre steder langs Mjøsstranda.

I 1985 var forfallet kommet så langt at Riksantikvaren konkluderte med at det var nødvendig med et vernebygg over ruinene av kirken. Vernebygget sto ferdig i 1998. Hamardomen er en økumenisk kirke; både den lutherske og katolske kirken kan bruke Hamardomen til gudstjenester og seremonier, som bryllup, barnedåp og konfirmasjon. Hver morgen i sommersesongen, unntatt søndager og tirsdager, kan pilegrimer komme til morgenbønn i Hamardomen. Den skjer før museet åpner, fra kl. 08.30 - 09.00. Tilbudet er et samarbeid mellom Pilegrimssenter Hamar, prestene i Hamar Domprosti og pilegrimspresten på bispekontoret

Pilegrimer får egen rabatt i museets utstillinger ved fremvisning av pilegrimspass. Besøk i Hamardomen er gratis dersom du har med pass.

(Tirsdager i sommersesongen, kan pilegrimer komme til morgenbønn i Hamar Domkirke).

Denne nettsiden benytter seg av informasjonskapsler, også kalt «cookies». Cookies er digitale fotspor som gjør Pilegrimsledens nettside best mulig for deg. Les mer om personvernet her.
Les mer om personvernet her.