Østerdalsleden

Trysil/Rena - Tynset - Trondheim
320 KM 21 dager
Finn roen gjennom vakker og variert natur på Østerdalsleden. Gå i historiske spor østfra, bo både enkelt og tradisjonsrikt underveis. Østerdalsleden er også godt egnet for deg som trives best i telt.

Pilegrimstradisjon med gamle røtter

Østerdalen har lange tradisjoner for pilegrimsvandring. I senmiddelalderen var det stor trafikk her mellom pilegrimsmålet Olav den Helliges gravkirke i Trondheim (Nidaros) og Vadstena (hjem til den svenske helgenen, hellige Birgitta). Både over svenskegrensa gjennom Trysil, men også fra Värmland, langs elven Glomma opp mot Åmot. Disse to historiske ferdselsårene er begge del av Østerdalsleden i dag.

Hvordan gjøre en pilegrimsvandring på Østerdalsleden?

Østerdalsleden går for det meste gjennom vakre skog- og fjellområder, langs vann og gjennom enkelte dalstrøk. Her kan man vandre i rolige og fredelige områder med variert, flott natur og et rikt dyreliv. For de som ønsker fokus på flott natur, kulturlandskap, stillhet og ro er Østerdalsleden et godt valg.

Østerdalsleden kan gjøres som én langtur, eller deles i kortere etapper. Store deler av leden har Rørosbanen i nærheten, som kan utgjøre gode start- og stoppunkter. Til Trysil går det busser fra både nord og sør.

Sesongen begynner i mai/juni, og varer til september/oktober. Vær oppmerksom på at over fjellområdet Forollhogna kan snøen ligge til langt uti juni (høyde 1000 meter over havet).

En viss forhåndserfaring med friluftsliv er anbefalt for deg som vil vandre på Østerdalsleden. Leden er stort sett greit merket, men du må være komfortabel med å bruke kart, GPS eller andre digitale kartløsninger. For enkelte strekninger må du bære mat for et par dager på ryggen (ingen butikker), og du må ha klær og utstyr for å kunne takle varierende vær underveis, samt bære sovepose. Planlegging kan du gjøre gjennom vår digitale turplanlegger og kart, her ligger alle overnattingssteder, butikker og annen relevant informasjon inne.

Hvor kan jeg bo og spise?

Overnattingen langs Østerdalsleden foregår i stor grad i skogsbuer og koier, i hytter eller på campingplasser. Men det er også muligheter underveis for å overnatte på hotell, tradisjonsrike overnattings- og serveringssteder eller på sætre i aktiv drift. Leden er også godt egnet for deg som foretrekker telt og sovepose.

En del av koiene, særlig langs den sørlige delen av leden, har noe lager av tørrvarer du kan handle fra. En del av overnattingsstedene har også servering. Ellers passerer du jevnlig matbutikker, og underveis finnes også kaféer og restauranter. Langs enkelte strekninger går det flere dager mellom du passerer en matbutikk, så planlegg dette godt i forkant. Alle detaljer finner du i den digitale turplanleggeren.

To startpunkter, Trysil eller Rena

Østerdalsleden har to offisielle startpunkt - i Trysil eller Rena.

Den østre delen av Østerdalsleden starter på grensen mellom Norge og Sverige i Trysil. Milesteinen i Lutnes, Trysil, forteller at det er 379 km til Trondheim. Videre går leden over Trysil–Knuts fjellverden og kommer forbi Munkbetsetra langs Munkeveien.

Den vestre delen starter fra Nesvangen ved pilegrimskjæret på Rena i Åmot kommune, herfra er det 375 km til Trondheim. Leden går videre gjennom Åmot, så gjennom Stor-Elvdal kommune, passerer retreatsenteret Lia Gård med sitt aktive pilegrimshus og møter leden fra øst/Trysil ved pilegrimssteinen fra middelalderen på Åkrestrømmen i Rendalen. Her fortsetter traséene sammen videre mot Trondheim.

Etter Åkrestrømmen vandrer du gjennom kulturlandskap og små tettsteder. Deretter venter stigningen opp Fonnåsfjellet - hvor du blir belønnet med praktfull utsikt over Rendalen. Leden går videre gjennom Tylldalen i et landskap med mosekledde lyse fjell, via Tynset, Vingelen og Dalsbygda, før den etter hvert går inn i Trøndelag langs foten av Forollhogna. Strekningen gjennom nasjonalparken går i fjellterreng med spor av tidlige tiders ferdselsveier. Vær oppmerksom på at snøen kan ligge til langt uti juni her.

På andre siden av fjellet kommer du først ned i Budalen, deretter over til Singsås. Noen dagsmarsjer senere ser du spiret på Nidarosdomen fra Øyvindstjønna på Vassfjellet i Melhus. De siste kilometrene før målet går man fredfullt langs Nidelvens bredd inn mot sentrum.

Østerdalsleden passer godt for deg som allerede er glad i friluftsliv og ønsker å utforske et nytt landskap. Foto: Knut Lillealtern
Det er mye flott dyreliv langs Østerdalsleden, og geiter er fine dyr å treffe på pilegrimsvandringen din. Er du ekstra heldig kan du få øye på villrein over Forollhogna. Foto: Knut Lillealtern
Østerdalsleden er godt egnet for deg som foretrekker telt og sovepose.. Foto: Eskil Roll
Foto: Eskil Roll
Finner du ikke det du leter etter?
Profile picture of Toralf Neraas
Toralf Neraas
Tlf: (+47)95400691
Regional leder

Om du trenger hjelp eller veiledning er regionalt pilegrimssenter ved Nidaros pilegrimsgård alltid klar for å hjelpe deg. Ta kontakt med meg, Toralf, så skal enten jeg svare deg eller så setter jeg deg i kontakt med lokalkjente på Østerdalsleden som også kan bistå med god hjelp.

Det frivillige pilegrimsnettverket for Østerdalsleden har også en ansatt pilegrimssekretær i 20% stilling, Sølvi Eide Søgaard. Sølvi kan også kontaktes på e-post solvi@fageraasen.no.

Lokale brosjyrer

Østerdalsleden har et aktivt frivillig nettverk som arbeider for å holde leden vedlike og promotere vandringer. De har laget brosjyrer av noen turforslag langs Østerdalsleden:

Fra Rena til Lia Gård

Fra Lia Gård til Tynset

Ellers viser vi til flere turforslag før Østerdalsleden under Turforslag

Turforslag langs Østerdalsleden

Hvor mange dager vil du gå?
Velg led

[[ notice ]]

Vi fant ingen turforslag etter dine ønsker.
Prøv å filtrere på noe annet.