Hva er Pilegrimsleden?

Pilegrimsleden – St. Olavsvegene til Trondheim, er et nettverk av historiske veier gjennom vakker natur, kulturlandskap og historiske steder. Veiene kommer fra alle himmelretninger til Olav den helliges gravkirke, Nidarosdomen, som var det nordligste pilegrimsmål for kristenheten gjennom hele middelalderen.

Hva betyr navnet?

Pilegrimsleden eller St. Olavsvegene til Trondheim, er veiene pilegrimene fulgte på sin vandring mot pilegrimsmålet Nidarosdomen - Olav den helliges gravkirke. Pilegrimsleden er fellesbetegnelsen på nettverket av St. Olavsveger til Trondheim. Hver av St. Olavsvegene har også sine egennavn, flere med opphav i regionen den er en del av. For eksempel Gudbrandsdalsleden fra Oslo til Trondheim har sitt navn fra Gudbrandsdalen som leden går igjennom. Det samme gjelder Valldalsleden som har sitt navn fra stedsnavnet Valldal der leden starter. Andre St. Olavsvegers navn har sitt opphav i bispedømmenes navn. Som for eksempel Borgleden som har sitt navn fra Borg bispedømme, og Tunsbergleden som har sitt navn fra Tunsberg bispedømme. Bli bedre kjent med alle St. Olavsvegene her.

Foto: Eskil Roll

Historiske veifar og stier

Pilegrimsleden slynger seg gjennom bygder og byer, krysser fjell og fosser og snor seg langs de eldgamle stiene i møte med historie, kultur og lokale tradisjoner. Mennesker som bor langs leden kan fortelle historier knyttet til gamle hus, kirker og landskap, samtidig som de kan by på lokale mattradisjoner og spennende overnattingssteder.

Hvorfor gjøre en pilegrimsvandring?

I middelalderen var de fleste pilegrimene religiøst motivert, selv om sikkert mange var preget av eventyrlyst eller andre beveggrunner for å vandre avgårde. I dag er det mange ulike motivasjoner for å legge ut på pilegrimsvandring. Spennende landskaper, ren natur og gode vandringsveier frister de fleste som legger ut på Pilegrimsleden. Møte med historien og andre mennesker er også en sterk motivasjon.

I tillegg til alle disse sterke opplevelsene som preger den ytre vandringen, byr Pilegrimsleden på en indre vandring. Pilegrimsvandring gjør noe med mennesket, uansett tro og religiøs bakgrunn er det få som ikke gjennomgår en mental forandring på denne turen. Det å vandre i fotsporene til mennesker som har gått denne veien i sorg og glede, håp og fortvilelse, gjennom hundrevis av år, det preger den som våger å gå den samme veien. Å komme frem til målet, den mektige Nidarosdomen, etter å ha vandret i dagevis er en mektig og uforglemmelig opplevelse som pilegrimene bærer med seg på veien hjem og videre gjennom livet.

En Europeisk kulturveg

Siden arbeidet med merking av Pilegrimsleden begynte i 1994 er mer enn 500 mil led gjennom Danmark, Sverige og Norge merket med pilegrimslogoen. Logoen langs Pilegrimsleden er lett å kjenne igjen. Den kombinerer severdighetssymbolet valknuten med en form av Olavskorset. Logoen er mønsterbeskyttet og forvaltes av Nasjonalt pilegrimssenter (NPS) som også koordinerer og utvikler Pilegrimsleden – St. Olavsvegene til Trondheim.

Alle godkjente St. Olavsveger må ha Nidarosdomen i Trondheim som mål og være knyttet til historien om St. Olav. Pilegrimsleden gjennom Danmark, Sverige og Norge, fikk status som Europeisk Kulturveg gjennom Europarådets kulturveiprogram i mai 2010.

Pilegrimsmerkene med den velkjente pilegrimslogoen er lett å få øye på langs leden.
Foto: Hans-Jacob Dahl