Gå pilegrim for første gang? Få svar på det du lurer på

Her er spørsmål vi opplever å få fra folk som er nysgjerrige på å gå pilegrim. Har du andre spørsmål, kan du lese «Ofte stilte spørsmål» på siden til Gudbrandsdalsleden, St. Olavsleden, Borgleden, Romboleden og Kystpilegrimsleia – eller kontakte ditt regionale pilegrimssenter.

1. Hvem kan gå pilegrim?

Det enkle svaret er: alle! Men du bør være i grei form og trygg på og trives med å ferdes i naturen.

2. Trenger jeg noen godkjenning eller må jeg registrere meg noe sted for å vandre på leden?

Nei, ledene er tilgjengelige for alle og stort sett en del av eksisterende stier og veier. Men de fleste som går pilegrimsvandring bruker pilegrimspass for å dokumentere vandringen med stempel og påtegninger. Passet kan du kjøpe på regionale pilegrimssenter, utvalgte steder langs leden eller bestille på forhånd på stolavsledenshop.se. Les mer om pilegrimspass.

3. Hvor lang er en pilegrimsvandring?

Det er helt opp til deg å bestemme. Norges mest populære led, Gudbrandsdalsleden, er 643 km lang og tar om lag 32 dager å gå fra start til slutt. Men det blir stadig mer populært å gå kortere strekninger. Ønsker du et håndfast bevis på at du har gått pilegrim, får du Olavsbrevet ved å gå de ti siste milene inn til Trondheim og Nidarosdomen. Du kan for eksempel gå fra Berkåk til Trondheim på Gudbrandsdalsleden, fra Stiklestad til Trondheim på St. Olasvleden eller fra Tynset til Trondheim på Østerdalsleden.

4. Hva slags veier går jeg på?

Det varierer. Men i hovedsak går du på stier i naturen. Stiene kan gå gjennom skog og over høyfjell, men du kan også vandre på grusveier og asfalt.

5. Når på året kan jeg gå pilegrim?

Hovedsesongen for pilegrimsvandring i Norge er fra 1. juni til 1. september. I høyfjellet er sesongen noe kortere på grunn av snø og snøsmelting. Vandring utenfor denne perioden er selvsagt mulig, men været kan være mer ustabilt og mange av overnattingstilbudene er stengte.

6. Hvor langt går jeg hver dag?

Rutinerte pilegrimer går i gjennomsnitt 20 kilometer hver dag og 3–4 km i timen – altså er tempoet ganske bedagelig. Går du med mindre barn, kan det være lurt å planlegge for litt mindre strekninger.

7. Bør jeg booke overnattingssted før jeg ankommer stedet?

Hvis dere er flere i følget, er det alltid smart å reservere overnatting på forhånd. Spesielt i høysesongen i juli kan det være lurt for å sikre seg rom. Det er lurt å planlegge turen med tanke på hvor du vil ta lengre pauser og ikke minst overnatte.

8. Hvorfor går man pilegrim?

Pilegrimsleden er åpen for alle. I middelalderen var de fleste pilegrimene religiøst motivert, selv om sikkert mange var preget av eventyrlyst eller andre beveggrunner for å vandre av gårde. I dag er det mange ulike motivasjoner for å legge ut på pilegrimsvandring. Spennende landskaper, ren natur og gode vandringsveier frister de fleste som legger ut på Pilegrimsleden. Møte med historien og andre mennesker er også en sterk motivasjon.

9. Må jeg være stille når jeg går?

Du må gjerne prate, le og synge mens du går pilegrim! Men respekter at andre kanskje søker stillhet og ønsker å gå i ro og fred. Om du går med barn, er det da bare å ta en liten pause mens disse går forbi.

10. Må jeg gå i noen spesielle pilegrimsklær?

Neida, du kan gå i akkurat de klærne du selv er mest komfortabel med. Se artikkel om hvilke sko og hva slags bekledning som er anbefalt på pilegrimsvandring.

11. Hva koster det å gå pilegrim?

Det avhenger av hvor du velger å overnatte, hvor lang turen er og hva du eventuelt ønsker å oppleve utenom vandringen. Du kan velge å bo og spise luksuriøst på spesielle steder som Juvet landskapshotell, eller finne langt billigere overnatting på hytter eller campingplasser. Flere overnattingssteder langs leden har egne tilbud/rabatter til pilegrimer. Husk å kjøpe pilegrimspasset til 50 kroner på forhånd. Passet kan du kjøpe på de regionale pilegrimssentrene eller bestille på Stolavsledenshop.se

12. Kan jeg gå med hund?

Ja, du kan ha med hund. Husk at det er generell båndtvang fra april til august – og vær klar over at ledene går gjennom beiter med andre dyr. Meld på forhånd fra til overnattingsstedene om at du ønsker å ha med hund på rommet.

13. Finnes det organiserte fellesturer for de som ikke ønsker å gå alene?

Ja, titt og ofte arrangeres det fellesvandringer som pakketurer på de forskjellige ledene. Søk opp pakketur på vår hjemmeside eller kontakt ditt regionale pilegrimssenter for å få vite mer.

14. Tilbyr overnattingsstedene dobbeltrom?

Mange tilbyr det, men ikke alle. Langs leden finnes alt fra hoteller til herberger og enkle hytter med ulike rom. På hjemmesiden vår kan du se hvilke overnattingsmuligheter som finnes der du/dere tenker å gå.

15. Kan vi overnatte i telt ved leden?

Allemannsretten og friluftsloven regulerer turer, opphold, overnatting og rast i utmark. Normalt kan du telte/overnatte inntil to netter og ikke nærmere bebodd hus eller hytte enn 150 m i utmark. På innmark må du alltid ha grunneiers tillatelse. Langs pilegrimsledene i Norge finnes det riktignok mange flotte og rimelige overnattingssteder.