Åre - Trondheim

252 KM
15 dager
Dette er en 13 dagers vandring (ytre led, 213 km) eller 15 dagers vandring (indre led, 252 km) – en krevende og lang tur «Over grensen og til Nidaros» og som kvalifiserer for Olavsbrevet.
Krevende tur

Gradering på turforslag

Alle turforslagene på pilegrimsleden.no er gradert etter en nasjonal standard for merking av vanskelighetsgrad, slik at du enklere kan finne en tur som passer for deg.

Grønn = Enkel

Dette er stort sett korte og enkle turer som passer for alle, uten krav til spesielle ferdigheter eller utstyr. I de tilfeller hvor det er tilrettelagt for rullestolbrukere eller barnevogn, merkes dette spesielt.

Blå = Middels

Dette er turer som passer for deg som har grunnleggende turferdigheter og er i normal fysisk form.

Rød = Krevende

Turer merket med rødt passer for erfarne turgåere, med god utholdenhet. Turene krever ofte gode tursko og annet turutstyr, samt kunnskap om kart og kompass.

Svart = Ekstra krevende

Dette er turer passer for erfarne fjellfolk, med god fysikk, styrke og utholdenhet. Godt turutstyr og gode kunnskaper om kart og kompass er nødvendig på slike turer.

Hvor krevende en tur er bestemmes blant annet av antall høydemeter (stigning) og lengde på turen. Selv om turen går i flatt terreng, kan den merkes med rødt dersom den er veldig lang. Og motsatt, selv om turen er kort, kan den merkes med svart dersom den går i bratt og krevende terreng.

Ligger langs St. Olavsleden

Ankomst Åre

Åre har togstasjon, med flere daglige ankomster med tog både fra vest og øst.

Fra Trondheim går det to avganger daglig (morgen og ettermiddag), med togbytte på Storlien.

Se www.vy.no eller www.sj.se

For enda mer detaljert informasjon om den svenske delen av St. Olavsleden, besøk også www.stolavsleden.com

Dag 1: Åre – Tännforsen, 22 km

Vandringen starter ved Åre gamle kyrka, som ble bygd på 1100-tallet. Inne i kirken finnes det en skulptur av St. Olav med en karolinsk hatt i stedet for en krone. Her kan man også få stempel i pilegrimspasset. Herfra går pilegrimer langs Sankt Olavs väg og deretter Årevägen i noen kilometer. Deretter blir veien til en sti som fører til Tegeforsen med fine naturomgivelser.

Vandringen fortsetter til Duved. Her er siste mulighet for å handle mat inntil du kommer til Vuku. Grusveien videre passerer et minnested for Karolinernes dødsmarsj i 1719, før den kobles med E14. Langs E14 må man passe på trafikken som kan passere i høy fart. Etter broen over Indalsälven kommer man til Staa. Herfra tar man til høyre og fortsetter langs Skalstuguvägen (motorvei 322). Etter ca 6,5 km går man av mot Tännforsen, Sveriges største foss. Ved Tännfossen finnes det en hytte for pilegrimsovernatting.

Dag 2: Tännforsen- Medstugan, 23 km.

Fra Tännforsen går man først tilbake til Skalstuguvägen og fortsetter hele veien til Medstugan. Dagens etappe er langs asfaltert hovedvei med få hvileplasser. Veien passerer først Bodsjöedet med utsikt over Tännsjön og Bodsjön. Her er det anerkjent fiskevann som tiltrakk rike briter i gamle dager. Vestover er det mulig å få utsikt mot norske fjell. Etter Stalltjärnstugan kan man se flere flotte buede steinbroer fra 1800-tallet, deriblant den flotte 46-meter lange broen avbildet i toppbildet i dette turforslaget (ved Asån). Noen kilometer senere kommer man fram til Medstugan, et gammelt fjellmeieri som har blitt omgjort til museum og vandrerhjem.

Dag 3: Medstugan – Skalstugan, 11 km

Vandringen fra Medstugan til Skalstugan fortsetter langs Skalstuguvägen, som følger en gammel handelsvei mellom Jämtland og Trøndelag. Veien ble offisielt åpnet av kong Karl XIV Johan i 1835, og kalles derfor også Karl Johansvägen. Etter Medstugan foregår vandringen langs Medstugusjön med vakker utsikt. Jämtland ble en del av Sverige i 1658, og Skalstugan ble satt opp som en tollstasjon. Mot slutten av 1800-tallet var det også et meieri, bryggeri og et sagbruk. I dag fungerer det som pensjonat for både fjellturister, jegere og pilegrimer. Dette er reinbeiteland hvor reinen trekker over store områder.

Dag 4: Skalstugan – Ådalsvollen/Sul, 21 km

Vandringen starter ved å forlate den asfalterte veien og gå videre over grensen på en gammel vei – Karl Johans veg - gjennom glissen fjellbjørkeskog. I Norge blir landskapet mer dramatisk med høye fjell. Ved den andre hvelvede steinbrua over Kvilbekken finnes en fin rasteplass. Langs vegen er det en storslått utsikt over inndalen og fjellene. Ved Ådalsvollen var det en tollstasjon fram til 1994, og i dag kan vandrere overnatte i noen små og en større hytte her. Vandringen kan også fortsette noen kilometer videre til Sul hvor du kan overnatte på Skogset gård.

Dag 5: Ådalsvollen/Sul - Vuku 30 km

Dag 6: Vuku – Stiklestad, 12 km

Vandringen fra Vuku går lenge langs Leirådalsvegen gjennom kulturlandskapet til gårdene Øgstad og Dagali. Her fortsetter stien langs gårdsvei og sti fram til gamle Prestegårdsvei, og Stiklestad kan skimtes mot øst. Snart trer steinkirken fram som ble bygget der Olav Haraldsson falt da han møtte bondehæren den 29. juli 1030. Bak alteret i Stiklestad kirke er det en stein med en grop i. Legenden sier det var steinen som Olav lente hodet sitt mot da han døde.

På Stiklestad er det et kultursenter med et museum som er knutepunkt for aktiviteter og informasjon om Olav Haraldsson og Olav den hellige, St. Olav. Om du besøker Stiklestad rundt Olsok, som er 29. juli, er det en mengde aktiviteter, konserter og et utendørs teater Spelet om Olav den Hellige.

Dag 7: Videre vandring langs indre eller ytre led

For beskrivelse av videre vandring mot Trondheim, se følgende turforslag:

Stiklestad – Trondheim (Ytre led), 92 km, 5 dager.

Stiklestad - Trondheim (Indre led), 131 km, 7 dager.

Andre turer i nærheten

Hvor mange dager vil du gå?
Velg led

[[ notice ]]

Vi fant ingen turforslag etter dine ønsker.
Prøv å filtrere på noe annet.