Stiklestad – Trondheim (Ytre led)

92 KM
5 dager
St. Olavsledens ytre led går gjennom tettsteder og bygder ved Trondheimsfjorden. Her ligger de historiske stedene tett. Stien slynger seg ved fjorden i skog, kulturlandskap og på stranden, før den når moloen ut til vakre Frosta og helt ut til Tautra, hvor pilegrimsbåten frakter deg fra Frosta til Trondheim. Denne turen kvalifiserer også for Olavsbrevet, da båtturen også regnes inn i de 100 km som kreves.
Middels tur

Gradering på turforslag

Alle turforslagene på pilegrimsleden.no er gradert etter en nasjonal standard for merking av vanskelighetsgrad, slik at du enklere kan finne en tur som passer for deg.

Grønn = Enkel

Dette er stort sett korte og enkle turer som passer for alle, uten krav til spesielle ferdigheter eller utstyr. I de tilfeller hvor det er tilrettelagt for rullestolbrukere eller barnevogn, merkes dette spesielt.

Blå = Middels

Dette er turer som passer for deg som har grunnleggende turferdigheter og er i normal fysisk form.

Rød = Krevende

Turer merket med rødt passer for erfarne turgåere, med god utholdenhet. Turene krever ofte gode tursko og annet turutstyr, samt kunnskap om kart og kompass.

Svart = Ekstra krevende

Dette er turer passer for erfarne fjellfolk, med god fysikk, styrke og utholdenhet. Godt turutstyr og gode kunnskaper om kart og kompass er nødvendig på slike turer.

Hvor krevende en tur er bestemmes blant annet av antall høydemeter (stigning) og lengde på turen. Selv om turen går i flatt terreng, kan den merkes med rødt dersom den er veldig lang. Og motsatt, selv om turen er kort, kan den merkes med svart dersom den går i bratt og krevende terreng.

Ligger langs St. Olavsleden

Foto: Øystein Moe/Helmet

Dag 1: 21 km, Stiklestad – Munkeby herberge

  • Ta tog til Verdal stasjon og deretter gå leden (dvs sykkeltraseen) i motsatt retning 4 km langs Fylkesvei 757 (Stiklestad alle) til Stiklestad kultursenter (Leksdalsvegen 1).
  • Også mulig å starte fra Verdal stasjon hvor leden passerer nært.
  • Proviant: Det er matbutikker og apotek i Verdal sentrum, men du vil kunne handle igjen i Levanger by og i Joker på Ekne.

Vandringen starter ved å gå vestover langs Stiklestad allé et kort stykke før leden snur sørover i Bjartnesveien ned til Verdalselva, og følger den til brua over elva i Verdal sentrum. Noen få kilometer går på asfalt, resten av dagsetappen følger grusveier og skogstier. Halvveis på dagens etappe ligger Halle kirkested med en fantastisk utsikt over Verdalen og Trondheimsfjorden. Her stod det en kirke frem til 1815. Etter vandring gjennom skog og fruktbart jordbruksland samt en vakker strekning langs Levangerelva med arkitektoniske trebruer og fine badekulper, trer det fram nydelige Klosterruiner omgitt av skog. Klosterruinen er fra 1100-tallet, har en spennende historie og ligger 600 meter fra Munkeby Herberge. Munkeby Herberge tilbyr overnatting og lokal, kortreist mat og Munkeby-øl på gården med hus fra 1600-tallet. Her kan du også smake på osten som munkene på det nye Maria klosteret lager, og du kan besøke dem (10 min vandring), mens deltagelse på tidebønn må avtales via Munkeby Herberge.


Foto: Øystein Moe/Helmet

Dag 2: 22 km, Munkeby Herberge til Laberget Leirsted

Vandringsstien starter fredelig forbi Klosterruinen og langs Levangerelva. Videre går vandringen på vei gjennom kulturlandskapet og gjennom trehusbyen Levanger der hele sentrum er fredet av Riksantikvaren på grunn av den unike trehusbebyggelsen fra begynnelsen av 1900-tallet. Gå gjerne innom Levanger kirke i sentrum av byen og nyt turen langs kanalen og over brua. Videre går vandringen gjennom det nydelige og blomstrende arboretet i Staupslia med rasteplasser og gjennom nytt kulturlandskap til den vakre pilegrimskirken Alstadhaug fra 1180. Mot slutten av dagen går vandringsstien langs Trondheimsfjorden fram til Laberget Leirsted, og det er mulig med et bad på denne strekningen.

Dag 3: 22 km, Laberget Leirsted til Hellberg Herberge

Vandringsstien går først videre langs Trondheimsfjorden og deretter (etter butikken Joker Ekne) innover landet mot Falstadsenteret. Stedet var en fangeleir under 2. verdenskrig, men er i dag et senter for menneskerettigheter med utstillinger ute og inne samt åpen kafe. Vandringen går videre langs asfaltvei og gjennom dype skoger. På midten av dagen er vandringen kommet til Sottjønna der det er hvilebenker og mulighet for et bad. Seinere går vandringen mot Frosta og etter en vakker vandring langs Trondheimsfjorden når vi Hellberg Herberge for overnatting. Hellberg Herberge har campinghytter og selger lokal mat som saft, juice og syltetøy.

Dag 4: 23 km, Hellberg Herberge til Tautra

Vandringsstien går videre langs veien ved Trondheimsfjorden fram til Fånesbukta hvor den fortsetter langs den vakre Frostastien som slynger seg ved fjorden i skog, kulturlandskapet og på stranden. På strekningen er det flere vakre steder for en pause, og både Oldervik Herberge (bør avtales på forhånd) og Småland havn er verdt et besøk. Før vandringen når moloen som går ut til Tautra, kan det legges inn et lite besøk til kulturminnene Tinghaugen og Logtun kirke som ligger 1,5 km fra Frostastien, hvor det også er et åpent bygdetun med benker og infomateriale. Tautra har et unikt fugleliv med et fugletårn. Overnatting er enklest på idylliske Klostergården nær en vakker klosterruin (ganske lik som på Munkeby). Klostergården har lokal mat, egenbrygget øl og en rikholdig butikk med lokal mat og gaver. Tautra har et Mariakloster med prisbelønt arkitektur. Klosterkirken og nonnenes butikk er åpen for publikum og det er mulig å delta på tidebønn

Foto: Øystein Moe/Helmet

Dag 5: Vandring eller biltransport 6,5 km + Båttur + 4 km, Tautra til Trondheim

Pilegrimsbåten starter fra Mostadkaia på Frosta, - omlag 6,5 km fra Tautra-, på formiddagen (mandag, onsdag og fredag) og gir en opplevelsesrik båttur over Trondheimsfjorden fram til havn i Trondheim. Se "Pilegrimsbåten til Trondheim fra Frosta" for mer informasjon om avgangstider og priser. Vandringen går deretter langs kaiene og sjøkanten til sentrum av Trondheim og avsluttes langs Nidelva og den eldste delen av Trondheim. Her lå middelalderbyen og her er det kulturminner fra trange gater og Olav den Helliges siste ferd. Til slutt går vandringen til Nidarosdomen og «Null-steinen» som viser og dokumenterer at målet for pilegrimsvandringen er nådd. Deretter er det tid for besøk på Nidaros Pilegrimsgård for registrering, for å motta et diplom og et nydelig pilegrimsmåltid for å feire en avsluttet pilegrimsvandring.

Foto: Øystein Moe/Helmet

Overnattingsmuligheter i Trondheim:

Ankomst:

  • Fly: Trondheim lufthavn Værnes
  • Tog: Fra Trondheim/Værnes til Verdal stasjon
  • Taxi: Fra Verdal stasjon (sjekk avganger fleksibel transport til busstakst på AtB.no)
  • Opphold: Reserver overnattingssted i god tid ved enten Stiklestad hotell (pilegrimsrabatt) , Gjesteloftet på Vikinghuset «Stiklestadir»,Stiklestad Prestegård med enkelt pilegrimsmottak (bestilling via email stiklestad@pilegrimssenter.no), Stiklestad Camping eller Soria Moria Camping

Andre turer i nærheten

Hvor mange dager vil du gå?
Velg led

[[ notice ]]

Vi fant ingen turforslag etter dine ønsker.
Prøv å filtrere på noe annet.