Hvordan starte pilegrimsvandringen i Oslo?

I Gamlebyen i Oslo, ved ruinene av St. Halvardskatedralen, står det en milestein med påskriften «643 km til Nidaros». Dette er starten på Pilegrimsleden til Trondheim, også kjent som Gudbrandsdalsleden.

Gudbrandsdalsleden var og er hovedruten pilegrimer velger å bruke på sin vandring til pilegrimsmålet Nidarosdomen i Trondheim. Er du klar for å gjøre din pilegrimsvandring på Gudbrandsdalsleden? Flott, la oss hjelpe deg med å finne startpunktet i Oslo.

Hvordan finne startpunktet?

På selve vandringsdagen finner du frem til milesteinen og startpunktet som er ved «St. Halvardsplass» (her er det holdeplass for buss og trikk), mellom Oslo ladegård og bispekontoret i Oslo. Den enkleste måten å komme seg dit fra Oslo Sentralstasjon er å gå Dronning Eufemias gate, langs Barcode-byggene gjennom Bjørvika, og så følge Bispegata frem til gamle Oslo by torg, hvor Bispegata krysser Oslo gate. Her finner du Oslo ladegård og St. Halvardsplass. Dette tar ca. en halvtime å gå til fots.

Milesteinen - 643 km til Nidaros

Vis a vis Oslo ladegård ser du en mur med en port. Ved porten finner du et tydelig pilegrimsmerke på muren, gjennom porten kommer du til ruinene av St.Hallvardskatedralen og den første milesteinen hvor det står «643 km til Nidaros». Nå er du på startpunktet!

Oslos skytshelgen - St. Hallvard

St. Hallvard var i familie med Olav den hellige. Når Olav falt i slaget på Stiklestad var Hallvard 10 år gammel. St.Hallvardskatedralen var nest største kirke i middelalderen, bare Kristkirken i Trondheim, som vi i dag kjenner som Nidarosdomen, var større. Hallvardskatedralen som nå ligger i ruiner var søsterkirke til Gamle Aker kirke og så nesten identisk ut, bare større. St.Hallvard er fortsatt skytshelgen for Oslo.

Sikre deg stempel i pilegrimspasset

Når du nå starter din vandring fra milesteinen anbefaler vi deg å gå gjennom ruinene av katedralen og ut på andre siden, da er du i St.Hallvards gate. Nå er du også tett på Oslo bispekontor, som du finner til venstre som en stor gul bygning. Vi anbefaler at du besøker bispekontoret og får hva mange mener er det vakreste stempelet i pilegrimspasset mellom Oslo og Trondheim, det er det gamle bispeseglet som i dag brukes som pilegrimsstempel. Bispekontoret er reist på ruinene av St.Olav-klosteret, i dag kan du her oppleve et kapell som er laget i ruinene av klosteret. Når du så vandrer videre følger du St.Hallvards gate og vandrer opp mot Galgeberg, byens gamle rettersted som lå ved inngangen til middelalderbyen.