St. Olavsleden: Selånger - Stiklestad - Trondheim

564 KM
30 dager
St. Olavsleden starter i byen Selånger, ved Sveriges østkyst og ender ved Nidarosdomen i Trondheim. Leden følger deler av veien som Olav den hellige valgte da han var på vei hjem fra Russland sommeren 1030 for å gjenerobre den norske tronen.
Ligger langs St. Olavsleden
Foto: Hakan Wike

Selånger - Stiklestad - Trondheim

Vanskelighetsgrad: Krevende til svært krevende å vandre hele strekningen, avhengig av bagasjen tyngde, utstyr og antall hviledager.

Type terreng:
45 prosent grusvei, 36 prosent asfaltert vei og 19 prosent på stier.

Leden egner seg for de fleste og kan gås i sin helhet eller deles opp i kortere etapper. De mange tettstedene lang leden gjør det lett å komme til ønsket startpunkt og her er eksempelvis tog en godt egnet transportmåte.

Leden egner seg også godt for de som ønsker å sykle, spesielt på svensk side av grensen hvor det er et flatere landskap enn i Norge. Både i Sverige og Norge er det merket en egen sykkeltrase der der vandringsstraseen ikke egner seg for sykling. På svensk side er vandringstraseen og sykkeltraseen merket mot Nidaros, mens på norsk side er traseene merket både mot og fra Nidaros. Se turforslag på Svensk side for strekningen "Selånger - Åre "for å se beskrivelse av delstrekninger og etappene med mer, på

https://stolavsleden.com/selanger-borgsjo/

https://stolavsleden.com/borgsjo-ostersund/

https://stolavsleden.com/ostersund-are/

Store deler av St. Olavsleden i Norge går i gjennom natur og kulturlandskap. I skogsområder, langs innsjøer, fjell og småbygder og historiske steder. Ved Munkeby, - en dagsvandring fra Stiklestad- , deler leden seg i en indre og en ytre led. Her må du gjøre et valg på om du vil gå langs fjorden eller skogen. Begge ledene kvalifiserer for Olavsbrevet, også Ytre leden hvor siste etappe kan tas med pilegrimsbåten.(eller taxi og tog til Trondheim)

Pilegrimer som velger indre led får gå mest i stillhet gjennom131 km og 6-7 dager på skogsstier og grusveier i vakker natur og kulturlandskap. Det er langt mellom butikkene på indre led og pilegrimene må enten bære med seg mat eller kjøpe mat på herbergene langs leden. Se turforslag "Stiklestad - Trondheim Ytre led", eller "Åre-Trondheim Ytre Led" for å få beskrivelse av etappene med mer.

Pilegrimer som velger ytre led går for det meste på asfalt gjennom 92 km i 4-5 dager,- ofte samme med grupper av vandrere-, gjennom tettsteder og bygder ved Trondheimsfjorden. Telting må stort sett skje på campingplasser, men det er godt tilbyd av herberger langs Ytre leden. Fra Frosta er det mulig med av båttransport til Trondheim (se "Pilegrimsbåten til Trondheim fra Frosta"), eller vandrerne kan bruke fleksibel transport med taxi til Åsen Stasjon og videre med toget til Stjørdal eller Trondheim. Se turforslag "Stiklestad - Trondheim Indre led" eller Åre - Trondheim Indre led (for vandring eller sykkel), for å få beskrivelse av etappene med mer.

Nyttig lesetoff

Les mer om St. Olavsleden

Her er ledens hovedside
Les mer

Andre turer i nærheten

Hvor mange dager vil du gå?
Velg led

[[ notice ]]

Vi fant ingen turforslag etter dine ønsker.
Prøv å filtrere på noe annet.