Pilegrimsleden | Moelv - Hamar

Moelv - Hamar

27,1 KM
4 dager
Sett av en langhelg fra torsdag til søndag og gå Gudbrandsdalsleden fra Moelv stasjon sørover mot Hamar. Mange fine opplevelser venter på deg - til lands og til vanns!
Enkel tur
Ligger langs Gudbrandsdalsleden
Fotoavd. Domkirkeodden

Dag 1: Moelv - Ringsaker kirke (4 km)

Ta toget til Moelv stasjon, som er ett av stoppestedene langs Dovrebanen. Gå Storgata sørover til du ser skiltet rute. Følg leden inn på en tursti langs Mjøsa til du kommer til Steinvik Camping, som ligger fint til nede ved Mjøsa med utleiehytter, butikk og matservering.

Dette området har flere kulturminner, og det mest kjente er restene av Mjøskastellet. Borgen ble bygd i årene 1233-1236 av kong Håkon Håkonsson, også kjent som gutten som birkebeinerne flyktet med over fjellet. Borgen som ligger i den trange nordenden av Mjøsa, skulle kontrollere trafikken i en periode med borgerkrig og tilspisset konflikt mellom konge- og kirkemakt. Er vannstanden lav, kan man gå ut på selve holmen, ellers må man bruke båt.

Fra Steinvik Camping er det 2,6 kilometer til Ringsaker kirke. Den vakre steinkirken fra 1100-tallet er en Olavs-kirke, og en av de best bevarte middelalderkirkene i Norge. Det unike alterskapet fra 1520–tallet, er rikt illustrert med blant andre Olav den hellige. Kirken er sommeråpen.

Ved kirken og Ringsaker prestegård, ligger Pilegrimsstuggua, som tilbyr enkel overnatting.

Overnatting:

  1. Steinvik Camping
  2. Pilegrimsstuggua

Dag 2: Ringsaker - Brumunddal. Båttur med Skibladner fra Brumunddal til Hamar. (17,1 km)

Fra Ringsaker kirke skal du følge Prestvegen, som er en gammel ferdselsvei mellom Ringsaker og Veldre kirker. Den fører deg inn i skogen og forbi Husmannsplassen Prøysen og Prøysenhuset, bygd til minne om Alf Prøysen. Stua hvor dikteren vokste opp, er tilbakeført slik den sto på 1920-tallet.

Herfra går Prestvegen vekselsvis på sti, grusvei og asfalt. Du passerer Rudshøgda med kro, motell og bensinstasjon, og snart er du inne på en sti hvor du ser den staselige Tokstadfurua, som er over 500 år gammel. Prestvegen ender ved Veldre kirke, som også er et flott utsiktspunkt over Mjøsa og regionen. Over 90 gravfunn og funn av fornminner fra jernalderen, viser at dette området var et regionalt maktsentrum.

I Brumunddal sentrum er det mange fine spisesteder rundt det trivelige torget. Følg Pilegrimsleden videre mot Mjøstårnet. Dette er verdens høyeste trehus, med blant annet hotell og et hyggelig spiseri med fin utsikt over Mjøsa. Her ligger også Mjøsparken med egen Skibladnerbrygge.

Kl. 16.20 hver fredag i Skibladners rutesesong, kan du bli med båten sørover fra Brumunddal til Hamar. Om bord på verdens eldste hjuldamper i rutegående trafikk, kan du nyte det vakre Mjøsalandskapet.

Etter en time, er du framme i Hamar, hvor det er variert utvalg av spisesteder og overnattingsmuligheter. Fra Skibladnerbrygga er det også snaue to kilometer langs Mjøsa til Pilegrimssenter Hamar, som ligger sentralt til like ved Domkirkeodden. I tillegg til å være et sentralt møtested har også senteret eget pilegrimsherberge

Overnatting i Hamar:

  1. Pilegrimsherberge - Pilegrimssenter Hamar
  2. Hedmarktoppen Folkehøyskole
  3. Seiersted Pensjonat
  4. Clarion Collection Hotell Astoria
  5. Hamar Vandrerhjem Vikingskipet

Dag 3: Hamar og Domkirkeodden

Domkirkeodden er ett av Norges største middelaldermuseer med domkirkeruinene som hovedattraksjonen og pilegrimsmål.

I middelalderen hadde Domkirkeodden og Biskopen på Hamar stor makt og utgjorde et senter mellom Oslo og Nidaros. Etter Hellige Olavs død i slaget på Stiklestad i 1030 begynte pilegrimer å vandre til hans grav i Nidaros. Det er naturlig at mange, både pilegrimer og andre reisende ofte overnattet i St. Olavs kloster på Domkirkeodden. Domkirkeodden er fortsatt et sentralt knutepunkt for lokale og regionale vandringer..

Fra 23. mai har museet faste omvisninger i åpningstiden, inkludert i inngangsbilletten. Kl. 13.00 er det middelalderomvisning og kl. 15.00 kan du være med på musikalsk omvisning i Hamardomen. Restaurant Hamarstua ligger på området til museet. I museumsparken er det også mange steder, som er velegnet for en piknik.

Går du Pilegrimsleden videre nordover gjennom museumsparken og klatreparken, kommer du inn på området til Norsk Jernbanemuseum.

Dag 4: Hamar - Atlungstad Brenneri (6 km)

Atlungstad Brenneri ligger langs Pilegrimsleden i Stange Vestbygd seks kilometer sør for Hamar. Brenneriet fra 1855 er Norges eldste, som fortsatt er i drift. I sommersesongen er det faste, åpne omvisninger her, og sommerrestauranten byr lokal mat.

Du kan velge om du vil gå leden til Atlungstad Brenneri eller sykle. Pilegrimssenteret har sykler til utlån eller du kan leie sykkel fra turistkontoret i sentrum. Du kan også bli med Skibladner fra Hamar via Nes kl. 11.00 med ankomst Atlungstad brygge 12.05, for så å gå eller sykle leden tilbake til Hamar.

Praktisk informasjon:

Hvordan komme hit:

Det er enkelt å reise hit både med bil og buss. Det er også gode togforbindelser, som tar deg lett til sentrum av byene i Hamarregionen. Med tog er det avganger hver time fra Oslo til Hamar med VY på Dovrebanen.

Pilegrimspass:

Pilegrimer med gyldig pilegrimspass kommer gratis inn i Hamardomen og får inngang til resten av museet for kr. 50,-. Medbragt pilegrimspass gir deg også spesialpris på turer med DS Skibladner. Pilegrimspasset kan kjøpes hos Pilegrimssenter Hamar.

Sesong:

Turen kan gjennomføres i Skibladners rutesesong fra 22. juni til 15. august.

For mer informasjon, kontakt med Pilegrimssenter Hamar på tlf. 47 474 78 266 eller e-post: hamar@pilegrimssenter.no

Fra 27 juni er det søndagsruter med Skibladner til og fra Atlungstad brygge.
Jonas Jeremiassen Tomter.

Dette kan du oppleve på denne turen

Denne nettsiden benytter seg av informasjonskapsler, også kalt «cookies». Cookies er digitale fotspor som gjør Pilegrimsledens nettside best mulig for deg. Les mer om personvernet her.
Les mer om personvernet her.