Trysil - Tynset

160 KM
10 dager
Opplev norsk villmark langs Østerdalsleden med en pilegrimsvandring fra Trysil til Tynsett gjennom Rendalen. Perfekt for de som ønsker en større utfordring.
Krevende tur

Gradering på turforslag

Alle turforslagene på pilegrimsleden.no er gradert etter en nasjonal standard for merking av vanskelighetsgrad, slik at du enklere kan finne en tur som passer for deg.

Grønn = Enkel

Dette er stort sett korte og enkle turer som passer for alle, uten krav til spesielle ferdigheter eller utstyr. I de tilfeller hvor det er tilrettelagt for rullestolbrukere eller barnevogn, merkes dette spesielt.

Blå = Middels

Dette er turer som passer for deg som har grunnleggende turferdigheter og er i normal fysisk form.

Rød = Krevende

Turer merket med rødt passer for erfarne turgåere, med god utholdenhet. Turene krever ofte gode tursko og annet turutstyr, samt kunnskap om kart og kompass.

Svart = Ekstra krevende

Dette er turer passer for erfarne fjellfolk, med god fysikk, styrke og utholdenhet. Godt turutstyr og gode kunnskaper om kart og kompass er nødvendig på slike turer.

Hvor krevende en tur er bestemmes blant annet av antall høydemeter (stigning) og lengde på turen. Selv om turen går i flatt terreng, kan den merkes med rødt dersom den er veldig lang. Og motsatt, selv om turen er kort, kan den merkes med svart dersom den går i bratt og krevende terreng.

Ligger langs Østerdalsleden

Dag 1: (18 km) Jordet - Nøsledammen - Eltdalen

Slettvola på 770 moh er dagens høyeste punkt. Ved Nøsledammen - en gammel fløterdam - finnes ei åpen koie eiet av Jordet jakt- og fiskeforening.

Overnatting i Eltdalen:

Dag 2: (25 km) Eltdalen – Munkbetsetra – Osdalssjøen

Vandring i svakt stigende fjellterreng. Grense til Rendalen kommune etter ca 10 km fra Eltdalen. Skilt til en avstikker til Leirsætra, der det under veibygging i 1964 ble avdekket en gravhaug, fra ca år 600 med funn av pilespisser, fil, sag og bryne, - en fangstmanns grav på 820 moh.

Munkbetsetra som nås etter ca. 12 km, har sitt navn fra middelalderen, da kun pilegrimer - som ofte ble kalt munker – hadde lov til å beite hestene sine her. Det arbeides med en pilegrimshytte til overnatting her.
Fra Munkbetsetra er det 8 km til Osdalsjøen i småkupert terreng uten store stigninger.

Overnatting ved Osdalssjøen:

  • Osdalssjøhytta – Åpen bu med 4 - 5 soveplasser. Enkel kokemulighet. Utedo.

Dag 3: (19 km) Osdalsjøen – Fjellkroken - Rensjøene

Fra bjørkeskog ved Osdalssjøen til furuskog mot Fjellkroken, der en passerer elva Osa over ei bru som fører inn i Osdalen naturreservat og i svakt stigende sti mot Gammelskarven på 906 moh. Deretter variert landskap med skog og noe myr. Fra Østvollen (700 moh) er det igjen stigende terreng som gir flott utsikt mot Sølenfjellet.

Overnatting ved Rensjøene:

Dag 4: (12 km) Rensjøene – Rosemaries kilde - Åkrestrømmen

Setervei og sti i svakt hellende terreng forbi Søljerøsta - og Rosemaries kilde, som ble innviet av biskop Rosemarie Køhn i 1998. Stien går langs elva Mistra til Fylkesvei 217 og Åkrestrømmen - tettsted med bl.a. dagligvare, kafeteria, bensinstasjon og Joker Åsheim dagligvare.

Overnatting ved Åkrestrømmen:

Dag 5: (10 km) Åkrestrømmen – Åkre – Otnes, Ytre Rendal

Leden følger Fylkesvei 217 og brua over elva Rena, deretter nordover Riksvei 30. Ta til venstre ved grendehuset og følg skogsstien opp til Moraveien, så til høyre nordover til Åkre - et knutepunkt for pilegrimstrafikken. Her møtes Østerdalsleden fra Trysil (østlig rute) og Rena (vestlig rute). Pilegrimssteinen er et minne fra pilegrimstrafikken i middelalderen med innrisset kors og ML (=midtveis eller årstallet 1050) rett ved leden, ved Fagertun skole. Følg Moraveien, den gamle kongeveien i åsen 5 km til Otnes – et tettsted med dagligvare, bensinstasjon og Ytre Rendal kirke.

Overnatting i Otnes:

Dag 6: (17 km) Otnes - Øvre Rendal

Riksvei 30 nordover, ta til høyre etter 2,3 km og følg jordbruksveien til Hornset, videre langs elva. I Øvre Rendal passeres Bull-museet (åpent juni-august) og Øvre Rendal kirke. Butikkene er åpne til kl. 18 (siste mulighet før fjell-etapper). Ca 800 meter etter kirken tar pilegrimsleden inn på grusvei til venstre.

Overnatting i Øvre Rendal:

  • Smedberget Pilegrimstun - Pilegrimsstua (den røde stua) har solstrøm, 5 senger i 3 rom + madrasser. Utedo. Vaskerom m/dusj og kokemuligheter i hovedhus-kjeller

NB! - Husk å handle mat for de neste fire dagene!

Fin sti i skogen videre nordover forbi skytebanen og ned på Riksvei 30, som kan følges til Fonnås. Buss Koppang-Tynset fra veikyss til Østagrenda.

Dag 7: (17 km) Øvre Rendal - Fonnåsfjellet – Skårsåsetra

Bratt oppstigning fra Fonnås Gård i Elvål, opp Fonnåsfjellet, men flott utsikt tilbake, lett vandring videre i fjellsti til Skårsåsetra.

Overnatting i Skårsåsetra:

  • Teltlavvo med to madrasser nær setervollen.

Dag 8: (12 km) Skorsåsetra - Skarsjøen - Søndre Kvanntjønna

Delvis på traktorvei videre forbi Skarsjøen og så i fjellterreng.

Overnatting på Søndre Kvanntjønna:

Dag 9: (12 km) Søndre Kvanntjønna – Småvangan, Tylldalen

Alternativ vandring over Veslevorda til Småvangan Skihytte og Eliavangen er merket etter avkjøring til Søndre Rivlia - en snarvei for dem som ikke ønsker turen nedenom Tylldalen Bygdetun og Olavsberget. Merket videre langs veien til skarp sving hvor stien tar av. Du slipper en omvei som medfører 3 km ekstra og 250 høydemeter opp igjen mot nord i tillegg til en flott utsikt.

Leden er merket ned Olavsberget til Tylldalen Bygdetun, og opp igjen til Eliavangen. Du kan også gå videre ned til sommeråpen Tylldalen kirke med kopi av Olavsstatue fra middelalderen, og Riksvei 30 med bussforbindelse til Tynset eller sørover til Rendalen / Koppang. Matbutikk ca 2 km sør for kirka (9-18, lørdag 10-16).

Overnatting i Småvangan:

Dag 10: (18 km) Småvangan i Tylldalen – Tynset

Butikker, bygdetun og Tynset stasjon ved Rørosbanen. Tynset kirke er åpen i skoleferien 9-18 hverdager og 10-18 søndager.

Overnatting i Tynset:

Anbefalt turperiode:


Juni til september

Ankomst:

  • Trysilekspressen til Trysil sentrum, Innbygda. Buss til Jordet (ev. buss videre fra Jordet til Eltdalen)
  • Jordet, Trysil - Jordet - Tettsted med dagligvarebutikk og bensinstasjon.
  • NB! Kjøp nok mat for reisen fram til Åkerstrømmen (dag 4)


Avreise:

  • Lokalbuss: Rena-Rendalen-Tynset: Gauldal-Østerdalbuss: www.gobuss.no og hedmark-trafikk.no (177 / 73 88 39 00)
  • Tog: Rørosbanen fra Oslo via Hamar, Elverum, Rena og Tynset stasjoner. Toget stopper også på Koppang og Hanestad. www.vy.no

Øvrig informasjon:

  • Ta kontakt med overnattingsstedene på forhånd. Mobilnettet er ikke like godt overalt.
  • Pris: 100 kr/natt/person i de fleste hyttene.
  • Trenger du mer informasjon, kontakt: Lia Gård, 62 46 65 00 / 404 13 778, retreat@liagard.no.

Nyttig lesetoff

Foto: Eskil Roll

35 ting å pakke når du skal gå Pilegrimsleden og bo i telt

På Pilegrimsleden er det mange som velger å gå med telt. Da er det viktig å være nøyaktig med funksjonell og lett pakking.
Les mer

Andre turer i nærheten

Hvor mange dager vil du gå?
Velg led

[[ notice ]]

Vi fant ingen turforslag etter dine ønsker.
Prøv å filtrere på noe annet.