Lian - Nidarosdomen

8 KM
3 timer
Nyt utsikten over byen fra Gråkallbanen, før man vandrer gjennom skog og by fra Lian ned til Trondheim. En mini-pilegrimsvandring som egner seg godt for barnefamilien eller venner som ønsker en flott dagstur på Gudbrandsdalsleden.
Enkel tur

Gradering på turforslag

Alle turforslagene på pilegrimsleden.no er gradert etter en nasjonal standard for merking av vanskelighetsgrad, slik at du enklere kan finne en tur som passer for deg.

Grønn = Enkel

Dette er stort sett korte og enkle turer som passer for alle, uten krav til spesielle ferdigheter eller utstyr. I de tilfeller hvor det er tilrettelagt for rullestolbrukere eller barnevogn, merkes dette spesielt.

Blå = Middels

Dette er turer som passer for deg som har grunnleggende turferdigheter og er i normal fysisk form.

Rød = Krevende

Turer merket med rødt passer for erfarne turgåere, med god utholdenhet. Turene krever ofte gode tursko og annet turutstyr, samt kunnskap om kart og kompass.

Svart = Ekstra krevende

Dette er turer passer for erfarne fjellfolk, med god fysikk, styrke og utholdenhet. Godt turutstyr og gode kunnskaper om kart og kompass er nødvendig på slike turer.

Hvor krevende en tur er bestemmes blant annet av antall høydemeter (stigning) og lengde på turen. Selv om turen går i flatt terreng, kan den merkes med rødt dersom den er veldig lang. Og motsatt, selv om turen er kort, kan den merkes med svart dersom den går i bratt og krevende terreng.

Ligger langs Gudbrandsdalsleden

Ankomst til startsted

Det anbefales å ta trikk fra St. Olavs Gate til Lian trikkestasjon. På veien vil man få en fantastisk utsikt over byen på verdens nordligste trikkelinje: Gråkallbanen.

Fra Lian trikkestasjon passerer Gudbrandsdalsleden like ved, og man kan velge to ulike veier til leden. Veien ned via lianvannet anbefales, men det er enklest å finne stien om man går opp mot Lian. (Se kart) Deretter kan man følge merket led til Nidarosdomen.

Reisebeskrivelse

Veien videre passerer friluftsområdene ved Kyvannet (toalett tilgjengelig ved Kyvannet), og deretter inn gjennom byen mot Sverresborg Trøndelag folkemuseum. Et besøk på museet og caféen Borgstua anbefales på det høyeste. Spaser langs bygningene i museet og la århundrer av norsk historie og hverdagsliv utfolde seg rundt deg. Ta deretter en pause i caféen før leden tar deg videre ned mot Feginsbrekka i steinberget.

Feginsbrekka er det første stedet pilegrimene får øye på pilegrimsmålet på sin ferd. Dette utsiktsstedet mot Nidarosdomen har markert begynnelsen på slutten for tusenvis av pilegrimer før deg - blant annet Sigrid Undsets Kristin Lavransdatter. Feginsbrekka er gammeltnorsk for "Gledesbakken", og navnet refererer til den gleden de tidligere pilegrimer må ha følt når de endelig så målet. I dag stenger bygninger for den historiske Feginsbrekka, men "Utsikten" som ligger like ved tilbyr samme panoramautsikt.

leden passerer forbi Ilen Kirke, en karakteristisk steinkirke bygget i 1889. Gå videre langs Nidelven, under Elgeseter bro, og stopp ved Hadrians plass. Denne plassen er oppkalt etter Pave Hadrian IV (1154-59), bedre kjent som kardinal Breakespare. Han er den eneste engelskmannen som til dags dato har sittet med pavemakten, og den som opprettet Nidaros Erkebispesete i 1153. På Hadrians plass finner du Olavskildens fontene.

Gå videre opp trappa til målet: Nidarosdomen, Norges nasjonalhelligdom og St. Olavs gravkirke. Katedralen er den eneste av sitt slag i Norge, og er den største middelalderkirke i de nordiske landene. Siden den gang har den overlevd flere branner, og vært gjennom mange restaureringer og utvidelser. Formelt ble ikke katedralen ferdigbygd før i 2001. Bruk litt tid her og kjenn på atmosfæren.

En fin avsluttning på dagen kan være å besøke Nidaros Pilegrimsgård ved Nidelven. Slitne pilegrimer er alltid velkomne hos de.

Anbefalt turperiode:

Kan vandres hele året. Men vær forberedt på mye snø om vinteren.

Ankomst til startsted og billetter:

  • Ta Gråkallbanen til Lian
  • Billett kan kjøpes slik:
  • Rutetid kan leses her:
    • Fra St. Olavs gate til Lian

Nyttig lesetoff

Foto: Henning Grøtt

Nidarosdomen

Olav den helliges skrin i Nidaros domkirke, eller Nidarosdomen, har vært et viktig pilegrimsmål siden vikingkongen Olav Haraldsson ble helgenkåret i 1031. Men hvordan er opplevelsen av å komme til pilegrimsmålet i dag?
Les mer

Andre turer i nærheten

Hvor mange dager vil du gå?
Velg led

[[ notice ]]

Vi fant ingen turforslag etter dine ønsker.
Prøv å filtrere på noe annet.

Nyttig lesetoff