Nøkkelsteder

Egersund

Ligger langs Kystpilegrimsleia
Egersund ble gitt bystatus i 1798, men var allerede i vikingtid ei viktig havn og fikk sin egen kirke i tidlig middelalder.

Kontaktinfo.:

Roger Rasmussen

e-post:

rogerra@broadpark.no

Telefon:

+47 47290837

Navnet Egersund kommer fra gammelnorske Eikundarsund - et sund mellom fastlandet og Eigerøy.

Eikundarsund er omtalt i sagalitteraturen der det i Olav den helliges saga heter at Olav den hellige ofte lå her med sin flåte.

Om sommeren arrangeres guidet byvandring fra den ene kuriositet til den andre. En tur som anbefales.

Egersund er kjent for sin fargerike trehusbebyggelse som er kjent blant de best bevarte i Norge.

Bybildet er preget av et mangfold av arkitektoniske stiler.

Men løft blikket og ha alle sansene åpne. Ta dype inn- og utpust på din vei, og fyll hjertet og sin med naturens nytelser.

Utenom sommersesong kan man følge kultursti med byhistoriske skilt som inviterer til den flott og lærerik spasertur gjennom sentrum.

Stempel til pilegrimspass kan fås på turistkontoret.

Mer info finner du på visitegersund.no

Last gjerne ned Magma Geopark-appen og finn skattejakten "Geobike Egersund-Hellvik"

Jærbanen

Et kort stykke fra sentrum kan du vandre langs den gamle nedlagte jernbanestrekningen mellom Hellvik og Egersund fra den gang Jærbanen var smalsporet. Dette må ha være en av de vakreste og mest innholdsrike gang- og sykkelveiene vi har i Dalane! Veien slynger seg gjennom kupert landskap med utallige utsiktspunkt, avstikkere og rasteplasser. Du kan og ta tog, sykle, gå eller padle langs denne 8 km. lange strekningen året rundt.

Prøv fiskelykken med fiskekort og fiskestang eller opplev panoramautsikt fra Launesfjellet.

Egersund kirke

Egersund kirke er byens eldste bygning. Den ble opprinnelig bygget som en lavloftet langkirke i 1620-årene.

Funn av en bautalignende gravstein med runer ved nåværende Strandgaten 43 tyder på at det har vært en kirke i Egersund allerede i 1000-årene, men det er først i 1292 at det foreligger opplysninger om at det virkelig var en kirke i Egersund.

Det antas at den nåværende kirke, som ligger på det som engang ble kalt Hedningeholmen, er en direkte etterfølger av denne kirken.

Etter en renovering i slutten av 1800-tallet ble dette Rogalands neste største kirke med sine 1160 plasser.

Utover kirkens faste ukeplaner arrangeres konserter og andre arrangementer året rundt. Info om åpningstider og arrangementer: kirken.no/egersund

Magma Unesco global geopark

Magma Geopark har sitt kontor i Egersund sentrum i Johan Feyers gate 2 (en times reise fra Stavanger med tog og ca 10 minutter å gå fra stasjonen til kontoret). De fleste geopark lokaliteter kan du besøke på egen hånd. Ønsker du å få mer ut av turen kan du bestille en profesjonell guide fra Magma Geopark. I tillegg til fotturer arrangerer vi også sykkel-, klatre- og fisketurer – sjekk ut tilbudene i vårt bookingsystem.

Magma Geopark er et geografisk område med en geologi som er av internasjonal betydning, som er anerkjent av UNESCO og der bærekraftig utvikling spiller en svært viktig rolle. Magma Geopark er del av et nettverk som består av mer enn 160 Unesco Globale Geoparker i 40 ulike land og på 5 kontinenter, og representanter fra disse møtes jevnlig. Selv om bakgrunnen for en geopark er geologi handler geoparker først og fremst om mennesker - både lokale og tilreisende, som er interesserte i å utforske, oppleve og dele de uendelige mulighetene innen både natur og kultur i en geopark.

Det er hele 46 geologiske og kulturelle lokasjoner i området som du kan utforske!

Maurholen stasjon

Vokterboligen kan leies for overnatting. Denne er innredet som bolighus i gammel stil og kan brukes til både dags- og overnattingsbesøk. Uthuset er egnet til sosiale sammenkomster, møter og undervisning. Sommerstid arrangeres det friluftskonserter her.

Kontakt kulturkontoret i Egersund på telefon

51 46 82 29 for overnatting på Maurholen stasjon.