Pilegrimsklassikeren Gudbrandsdalen – et frieri til sansene

Opplev en dal full av kvalitet, enten du søker lokale smaker eller autentiske overnattingssteder.

Gudbrandsdalen er for mange en transportetappe, men den som tar seg god tid til fots vil finne et annet univers her. Leden fra Oslo til Trondheim er den «opprinnelige» pilegrimsreisen her til lands og vil ta over 30 dager å gå fra start til slutt. I dag velger flere pilegrimer å gå mindre strekninger av den.

Et godt startsted for deg som vil gå en del av leden, og samtidig få med deg noe av det fineste som fins i Gudbrandsdalen, er Fåvang i Ringebu kommune. Herfra og nordover vil du kunne oppleve flott natur, kultur, historie og godt bevarte overnattingssteder med matservering basert på lokale råvarer. Opplevelser verdt å dele med noen du er glad i. Leden er godt merket og tilrettelagt hele veien.

  • Passer for: Livsnyteren eller voksne med store barn
  • Varighet på tur: 2–14 dager, etter hvor mye du vil gå og oppleve
  • Startsted for turen: Fåvang i Gudbrandsdalen
  • Stoppested for turen: Sygard Grytting i Sør-Fron kommune eller Vinstra
  • Kollektivtransport: Tog: Trondheim S – Ringebu stasjon (5 timer) og buss fra Ringebu Stasjon til Stasjonsvegen Fåvang (15 minutt), Oslo S – Ringebu stasjon (5 timer 16 min) og buss fra Ringebu Stasjon til Stasjonsvegen Fåvang (15 minutt). Buss: Innlandstrafikk og Vy til Fåvang.
  • Parkering for reisende i bil: Ønsker du å reise med bil, anbefales det å sette igjen bilen ikke langt fra der dere planlegger å avslutte turen. Det er mulig å benytte seg av langtidsparkering på togstasjonene Lillehammer (5 dager, betalt) og Ringebu (10 dager gratis for togreisende).
  • Når er det finest å reise hit: Mai–september
  • Har du spørsmål? Kontakt Pilegrimssenter Dale-Gudbrand

Turer i området

NB! Hvis du går en og annen pilegrimsstrekning, anbefales det å benytte seg av kollektivtransport til startsted for vandringene. Her kan du bestille bagasjetransport på Gudbransdalsleden.

Fåvang - Ringebu (9 km)

Fåvang er et lite sted sør i Gudbrandsdalen, nord for Lillehammer. Her vandrer du i vakkert naturlandskap, hvor du blant annet krysser Tromsa bru, som også kalles Den Høie Bro. Et spektakulært syn som har vært et krysningssted for veifarende i mange hundre år. NB! Da det ble oppdaget skader på broen i 2019, skal en ny bro på plass. Gå videre mot Ringebu hvor leden følger Elstadkleiva oppover med flott utsikt mot både nord og sør. Du passerer blant annet Ringebu stavkirke fra 1220, som er en av Norges største i sitt slag.
Frokostbord

Foto: Eskil Roll

Ringebu via Dale-Gudbrands gard til Sygard Grytting (16,5 km)

Fra Ringebu vandrer du gjennom furuskog og forbi fossestryk helt til leden kommer inn til Dale-Gudbrands gard. Gården var et gammelt høvdingsete og var maktsentrum for Gudbrandsdalen i vikingtiden. I dag er gården bestående av flere bygninger som benyttes til overnatting, matservering, kurs og konferanser. Videre går du nordover langs leden til Sygard Grytting – en gammel storgard og et historisk hotell. Her finner du overnatting i herskapelige og rustikke omgivelser. Turen kan avsluttes her om ønskelig eller fortsette med en ny etappe påfølgende dag.

Sygard Grytting via Øvre Skar til Vinstra (12 km)

Om du ønsker å vandre videre etter overnattingen på Sygard Grytting, kan du ta turen nordover over Øvre Skar som ligger på leden mellom Hundorp og Vinstra. Fra Sygard Grytting og til Øvre Skar er det ca. 4–5 km. Skal du gå hele turen til Vinstra er turen ca.12 km lang og tar deg med på en reise gjennom Lauva med gravhauger og spesielt kulturlandskap. Øvre Skar ligger ca. 600 moh. Her finner du gamle husmannsplasser som står sammen med et pilegrimsherberge og gapahuk som skal huse pilegrimer og andre vandrere som trenger en rast. Nyt utsikten over Gudbrandsdalen og innover mot Jotunheimen! Her kan du velge å gå ned til Kongsvegen og avslutte turen eller gå videre til Vinstra (ca. 5,3 km).

Opplevelser i nærheten av leden


Ringebu stavkirke og prestegård

Ringebu stavkirke ble bygget rundt år 1220 og er en av 28 stavkirker som står igjen i Norge. Den er også en av de største stavkirkene, så denne er verdt et besøk. Kirken ligger i Ringebu kommune og er åpen for publikum i sommersesongen. Ringebu Prestegård ligger ved stavkirka i et av Gudbrandsdalen fineste kulturminneområder. Hovedbygningen i prestegården er fra 1743 og består av seks bygninger. Her finner du en nydelig prestegårdshage som i senere år er restaurert fra villnis til pryd- og nyttehage. På gården er det kunstutstillinger med jevne mellomrom, så er du heldig kan du få med den noe ekstra ved et besøk på garden.
Se mer her!

Bygningene på Gildesvollen

På Gildesvollen finner du treskjæringsverksted med utsalg, pilegrimsherberge og en bigård med 12 bikuber. Her kan du smake fantastisk honning! Treskjæringsverkstedet har også utsalg.
Se mer her!

Verdens største ostehøvel i Ringebu

I Ringebu finner du verdens største ostehøvel. Denne er hele fem meter høy og er et spennende skue!
Se mer her!

Kunstinstallasjonen «Flokk»

Ved gården Sygard Grytting i Sør-Fron står 21 smale skikkelser støpt i bronse og skuer utover elva Gudbrandsdalslågen. Installasjonen er laget av Gitte Dæhlin og både mennesker og kyr går mellom skulpturene.
Se mer her!

Opplevelser litt unna leden

Ridning på Venabufjellet

Venabu fjellhotel tilbyr ridning i fjellet som en del av deres aktivitetstilbud. Her finnes det rideturer for enhver smak i tillegg til kjøring med vogn og kanefart. Minnerik opplevelse i fjellet med hest!
Se mer her!

Kultur på veien

I Gudbrandsdalen kan du få med deg mye kultur og teaterforestillinger. Det kjente skuespillet Peer Gynt blir årlig vist ved Gålåvatnet, som ligger er par mil sørvest for Vinstra. I området er det også kjente festivaler som Rondaståk og Countryfestivalen. På Vinstra er det også mulig å ta seg en tur på kino for de som ønsker det.

Spise og drikke på turen

Matkulturen står sterkt i Gudbrandsdalen og som pilegrim vil du oppleve at mange av overnattingsstedene steller i stand deilige frokoster med lokale råvarer. Dale-Gudbrands gard og Sygard Grytting er to gårder som har lokal, tradisjonsrik mat tilpasset sesongene. Annis Spisested på Ringebu, Venabu hotell, Øyens Hjemmebakeri, Gammelbua og Bonden Sylte er andre restauranter og utsalg som er verdt å sjekke ut.

Det er kjekt å vite at

  • det er lurt å ha med matpakke på tur og de fleste overnattingssteder lar deg smøre niste.
  • på Dale-Gudbrands gard kan du drikke en egen pilegrimsvin laget på håndplukkete italienske druer.

Kart over området