Matopplevelser på Sygard Grytting

Syltetøy laget av bær fra hagen, hjemmelaget brød og kaker, kjøtt og fisk som kommer fra skog og fjell i kortreist avstand – det er litt av maten historiske Sygard Grytting gård har å by på til pilegrimer langs Gudbrandsdalsleden.

Frokostbord

Foto: Eskil Roll

Lam og grønnsaker fra gården

Når du kommer inn på tunet på Sygard Grytting er det som å ta et skritt inn i historien. Både gjestevirksomheten og slektstradisjonen går tilbake til middelalderen. Dagens eier, Stig Grytting, er minst 16. generasjon på gården og kan fortelle at et langloft på gården har en lafteteknikk som bare var i bruk før Svartedauden i 1350.

Både Stig og kona Hilde er engasjert i gårdsdriften, og har i tillegg utviklet gården til overnattingssted, hvor de også kan by på 3-retters middag til overnattingsgjestene sine.
Her lages all mat fra grunnen av, og ofte er det gårdens egne produkter som står på menyen. Lammekjøttet er fra dyr som har beitet rett utenfor stuedøra, når de da ikke har vært til seters for å gjøre seg feite, og potetene er dyrket på gården. Elg og rein kommer fra skog og fjell i kortreist avstand og det samme gjelder fjellfisken. Syltetøyet er laget av bær fra hagen, og til dessert serveres ofte nedlagt frukt, også det fra egen hage. Alt av brød og kaker er hjemmelaget, og i blant stekes brødet i en gammel bakerovn inne i den store klebersteinspeisen på det gamle kjøkkenet.

Storgården Sygard Grytting består av over 25 hus og er et av landets fineste og mest særpregede småhotell. Foto: Eskil Roll

Nydelig restaurert

Sygard Grytting består av sånn rundt regnet 25 hus med stort og smått, inkludert det nydelige inntunet hvor gardfolket selv bor i en staselig bygning fra 1700-tallet, og ut-tunet med gårdsdrift. Husene er pietetsfullt restaurert gjennom de siste 25 årene, et arbeid de har fått flere utmerkelser for. Med omtanke for tradisjonen har flere av husene i inntunet blitt innredet for overnatting med hotellstandard, og Sygard Grytting kan i tillegg skilte med en spesiell vinkjeller i to etasjer i den gamle Aurbua under en av hovedbygningene. Her arrangeres både vinsmaking og kvelder med historisk gourmetmat.

Middelalderloftet

Blant de flotte historiske omgivelsene som representerer over 700 års historie, er det aller mest spesielle på gården likevel pilegrimsherberget. Med sin alder, størrelse og historie, er det enestående i sitt slag. Her, i det fredede langloftet fra 1300-tallet, kan du sove i samme rom som pilegrimene gjorde for lenge, lenge siden. Dette er nemlig landets største middelalderloft og det eneste bevarte herberget her i landet fra den katolske tiden.
Svevnstova, som huset blir omtalt som i et skriv fra 1343, skal ha vært tre etasjer høyt, hatt plass til minst 20 personer, og vært overnattingsplass for de mange pilegrimene som var på vei til Nidaros.

Katten tar seg en strekk på gårdstunet. Foto: Eskil Roll

Unik opplevelse

Den dag i dag kan man føle seg hensatt til middelalderen når man trår inn over den gamle dørstokken til middelalderloftet. Her kan du sove under saueskinnfeller i gamle senger og spise maten din ved langbordet i bygningen. Om det er flere som kommer dit samtidig, serverer vertskapet gjerne middelalderinspirert mat i Gildestugu eller vinkjelleren. I sommersesongen (1.juli -15.august) kan pilegrimer velge å kjøpe en 3-retters fin middag og god hjemmelaget frokost i hovedbygningen på gården, eller få servert en tradisjonell pilegrimssuppe. Noen velger også å tilberede sin egen mat i kjøkkenet i Fantstugu, hvor det også er mulig å overnatte. Sygard Grytting har i tillegg 12 rom med hotellstandard i det historiske hotellet. Som pilegrimsvandrer har du mulighet til en overnatting det knapt finnes maken til. På loftet, under saueskinnsfellen, med skimrende lys på eldgamle laftestokker føler man slektskapet med pilgrimene som har overnattet her helt siden 1300-tallet. Det er en opplevelse du sent vil glemme.

Sygard Grytting har en vakker belliggenhet i Gudbrandsdalen mellom Hundorp og Vinstra. Foto: Eskil Roll

Fakta!

• Sygard Grytting er en gammel storgård med røtter i middelalderen
• Ligger i Gudbrandsdalen mellom Hundorp og Vinstra
• Eierne er prisbelønnet for vernearbeidet på gården
• Gården består av over 25 hus og er et av landets fineste og mest særpregede småhotell
• Vertskapet er minst 16.generasjon på gården
• Middelalder-herberget er et fredet langloft fra 1300-tallet
• Her kan opptil 18 personer sove på samme loft som pilegrimene sov på i middelalderen
• Mange forskjellige overnattingsmuligheter, både på det historiske hotellet og i pilegrimsherberget