- Jeg har drømt om å gå pilegrim, men aldri turt å ta meg tid

Moddi lever et svært hektisk liv og er tilgjengelig til alle døgnets tider. Snart skal han koble av, legge fra seg mobilen og vandre alene i fem uker.

Artisten Moddi i fjellandskap.
Foto: www.indianer.nu

Pål Moddi Knutsen, kjent under artistnavnet Moddi, er en norsk musiker, aktivist og forfatter fra Senja. Han har gitt ut fem album og er kjent for å bringe sitt sterke samfunnsengasjement inn i musikken. Nå er han invitert av Olavsfest til å gå Pilegrimsleden fra Oslo til Trondheim sommeren 2021 – en vandring på 644 kilometer. I løpet av turen skal han lage årets bestillingssalme i tråd med festivalens tema: Rettferdighet.

Cathrine Michaelsen Wikstrøm har på vegne av Nasjonalt pilegrimssenter intervjuet Moddi – om hans tanker og forventninger i forkant av pilegrimsvandringen.

Hva visste du om Pilegrimsleden fra før?

- Nesten ingenting. Jeg har sett skiltene langs leden i Gudbrandsdalen, men visste veldig lite om opprinnelsen til Pilegrimsleden da jeg ble spurt av Olavsfest.

Hva er målet ditt med dette prosjektet?

- Jeg lever et veldig hektisk liv. Jeg har to hender på rattet i min egen karriere. Jeg har ekstremt stor yrkesstolthet og er ekstremt tilgjengelig. Jeg svarer på telefonen om du ringer klokka halv tre om natta. Jeg har derfor bestemt meg for at pilegrimsvandringen skal bli en anledning for meg til å være alene, til å koble av. Jeg kommer til å legge telefonen igjen i Oslo, og kommer ikke til å koble meg på underveis. Jeg gleder meg veldig til det sekundet jeg begynner å gå fra Middelalderparken i Oslo. De første minuttene tror jeg blir magiske.

Så du gleder deg til stillhet og ro?

- Nei, jeg hater ro. Jeg gleder meg til åpenhet - at jeg ikke vet hva som kommer til å skje eller hvem jeg kommer til å møte. Jeg har ikke lagt noen planer. Jeg har fått mange invitasjoner fra folk som bor langs leden, som har invitert meg på besøk. Og jeg har fått tilbud fra kompiser som har lyst til å gå sammen med meg. Men vil ikke det. Jeg ønsker at det skal være åpent. Om det betyr dagevis med total stillhet eller om jeg møter nye mennesker som jeg blir bestevenner med. Det vet jeg ikke. Jeg ønsker at pilegrimsvandringen skal være et avbrekk fra den ekstremt planlagte hverdagen jeg lever i til vanlig.

Hvordan har folk reagert på at du skal gå pilegrim alene i fem uker i sommer?

- Folk er overveldende interessert og synes det høres ut som et utrolig spennende musikalsk prosjekt. Mange sier at de skulle ønske de hadde tid til å gjøre dette selv. Jeg tror at mange av mine lyttere kunne også tenke seg å skru av – og bare gå …

Hva tror du vandringen vil gjøre med deg?

- Hvis jeg hadde visst det på forhånd, så hadde det ikke vært vits i å gå. He,he. Målet er å nå Nidaros. Utover det har jeg ikke noe mål. Hvem jeg er når jeg kommer frem, det vil jeg ikke vite nå.

Hva blir mest utfordrende?

- Presset på å skulle spille konsert i Nidarosdomen ved veis ende. De fleste pilegrimer står jo fritt til å forme sitt eget mål. Men jeg har et helt konkret arbeidsprosjekt – avslutningskonserten i Nidarosdomen. Presset på at dette skal bli en minneverdig konsert er stort. Mange synes Nidarosoden er et flott rom. Jeg synes først og fremst det er et vanskelig rom. Akustikken er flott og utfordrende. Vanligvis har jeg tid til å finpusse lang tid i forkant av en konsert. Denne gangen har jeg kun det ene forsøket. Jeg har vært og øvd litt i sildeoljetanken på Melbu, som har litt av samme klangen.

Hvordan har du planlagt vandringen?

- Det er planlagt noen konserter underveis, som jeg skal prøve å rekke. Ellers har jeg ikke lagt noen planer. Litt av gleden må jo være å kunne avvike litt fra sin egen plan. Det finnes en vandringsplan, som jeg skal vurdere å se på …

Takk for praten. Da gjenstår bare å ønske deg lykke til og god tur. Håper vi sees under Olavsfest.

Artisten Moddi står og ser seg rundt i Nidarosdomen.
Foto: Geir Mogen

Moddis pilegrimsvandring

Moddi er invitert av Olavsfest til å gå Pilegrimsleden fra Oslo til Trondheim i sommer – en vandring på 644 kilometer. Han skal gå alene i 37 dager og skrive musikk underveis, som han til slutt skal fremføre i Nidarosdomen. Vandringen er i samarbeid med seks regionale pilegrimssentre som alle bidrar med overnattingssted og tilrettelegging. Til gjengjeld planlegger Moddi å holde flere konserter langs ruta.

De planlagte konsertene er per. dags dato som følger:

• 25. juni 2021: Nikolaikirken – Granavollen, Hadeland

• 28. juni 2021: Hamardomen – Hamar

• 8. juli 2021: Rudi gard, hos Øystein Rudi – Sør-Fron – Gudbrandsdalen

• 28. juli – 3. august 2021: Flere opptredener under Olavsfest