I verdensberømte omgivelser i Valldal

Vandringen fra vestlandsfjord til innlandet byr på store munnfuller av Norge – og muligheten til å hvile i verdenskjent og prisbelønt arkitektur.

Fra Valldal i Møre og Romsdal til foten av Dovrefjell er det «bare» 150 km. I løpet av 7–8 dager er det altså mulig å gå hele den «nye» leden fra 2017 i pilegrimstempo (2 mil om dagen). Leden følger ruten Olav den hellige skal ha lagt ut på i 1028–1029, ifølge Snorres Kongesagaer.

I jordbærsesongen kan du ta med deg Norges beste jordbær fra Valldal og nyte bærene til synet av det isbreblå vannet i Valldøla og det spektakulære Gudbrandsjuvet. Like ved ligger Juvet landskapshotell, kjent fra filmen «Ex Machina». Overnattingsstedet går i ett med naturen og har høstet anerkjennelse i hele verden. Her bør du reservere i god tid hvis du vil bo.

Turen fortsetter opp dalen til Grønning, videre gjennom Reinheimen nasjonalpark og over fjellet til Bjorli. Lesja og Dombås venter før Valldalsleden gir stafettpinnen videre til Gudbrandsdalsleden på Fokstugu. Et alternativt sted å avslutte turen er på den vakre gården Budsjord ved Dovre, sør for Fokstugu.

Tur fra Valldal til Dovre på Valldalsleden

  • Passer for: Turvante voksne – dalen er enklere å gå enn fjellet.
  • Varighet på tur: 2–8 dager, etter hvor mye du vil gå og oppleve
  • Startsted for turen: Valldal i Fjord kommune
  • Stoppested for turen: Dombås eller Dovre
  • Kollektivtransport: Tog: Trondheim S – Åndalsnes (4 t og 8 min, togbytte til Raumabanen på Dombås), Oslo S – Åndalsnes (5 t 30 min). Fra Åndalsnes går det buss til Valldal og på sommerhalvåret går ruten via Trollstigen! Tiden er ca. 2 timer. Buss: Se FRAM Ekspress og Vy.
  • Parkering for reisende i bil: Ønsker du å reise med bil, anbefales det å sette igjen bilen ikke langt fra der dere planlegger å avslutte turen. Det er mulig å benytte seg av gratis langtidsparkering (maks 10 dager) på togstasjonene Dovre og Dombås.
  • Når er det finest å reise hit: Juni–juli
  • Har du spørsmål? Send en henvendelse til post@pilegrimsleden.no

Turer i området

NB! Hvis du går en og annen strekning, anbefales det å benytte seg av kollektivtransport til startsted for vandringene.

Langtur: Valldal – Lesja – Dovrefjell/Fokstugu (150 km)

Når du går hele Valldalsleden, bør du i hvert fall beregne en uke med vandring, men legg gjerne inn flere dager slik at du virkelig får nyte turen og opplevelsene langs leden. Underveis passerer du Alstad hvor du kan overnatte på populære Juvet landskapshotell. Videre kommer du til Bjorli, som for mange et kjent vinterparadis, men med sine stabilt tørre og varme somre er ypperlig for aktiviteter som sykling, ridning, turer og fluefiske om sommeren. Stikk en tur innom Avdemsbue og fyll opp sekken med litt proviant til turen videre. Når du kommer til Dombås tar du en avstikker noen kilometer sørover til Budsjord Pilegrimsgård. Ta en skikkelig pust i bakken og nyt et herlig måltid av kortreise råvarer og drikke fra området. Fra Budsjord til Valldalsledens endestasjon Fokstugu er det 13,2 km. Å gå hele Valldalsleden er en tur som lett skriver seg inn i minneboka.

Valldal, Sylte – Korsbrekka (2 km)

For deg som ønsker å gå mindre turer, så er starten av leden å anbefale. Den aller første delen er den korte turen fra brygga og opp til Korsbrekka over Sylte sentrum. På vei til Korsbrekka passerer du Sylte kirke. Ønsker du å gå videre fra Korsbrekka, kan du gå til toppen av Syltefjellet med storslått utsikt over sunnmørsfjellene.

Valldal, Sylte – Gudbrandsjuvet (15 km)

Denne turen passer perfekt som dagstur. Her går du ikke så langt, noe som betyr at du har god tid både i Valldal og ved Gudbrandsjuvet. Framme kan du overnatte på Juvet Landskapshotell for en opplevelse du aldri glemmer. Morgenkaffen nytes til utsikten av dalen, elva eller den dramatiske elven som renner forbi. Du kan her velge å avslutte turen og ta buss tilbake til Valldal (ca. 45 min) eller fortsette videre langs leden oppover dalen.

Opplevelser i nærheten av leden


Prøv raft, juving og klatring i Valldalen!

Uteguiden AS tilbyr fart og spenning før du går løs på en noe roligere vandring. I Valldalen er det muligheter for klatring, juving og rafting i elven Valldøla. Det er også mulig å leie seg havkajakk langs leden og oppleve stille og fredfulle Norddalsfjorden og Tafjorden fra kajakken.
Se mer

Samle fokus hos Merete

Overnatting i «glamping-stil» med mulighet for yoga og saua/spa. Her kan du sove i økologiske bomullstelt fra mai–oktober. Fokus på bærekraft og miljø i en rolig atmosfære. Nyt å senke skuldrene før du reiser videre på turen!
Se mer

Fiske på Lesjaskogsvatnet ved Bjorli i Lesja Kommune

Lesjaskogvatnet ligger mellom nasjonalparker, fjell og vakker natur. Fantastiske fiskemuligheter og elv har utløp i begge ender!
Se mer

Opplevelser litt unna leden

Trollveggen besøkssenter

Ikke så langt unna Åndalsnes ligger Trollveggen besøkssenter som ligger under Trollveggen, Europas høyeste loddrette fjellvegg. Her kan du skue oppover veggen hvor de øverste spirene strekker seg nesten 1800 meter mot himmelen mens du tar en matbit i kafeteriaen!
Se mer

Sykkelutleie på Dombås eller Hjerkinn

Lei vanlig sykkel eller el-sykkel hos Dovrefjell Adventures og sykle for eksempel til Dombås, Folldal, Grimsdalen eller hele veien rundt.
Se mer
Annika Mol

Moskussafari fra hesteryggen

Unikt tilbud fra Hjerkinn Fjellstue og Fjellridning. Ri inn i moskusens rike på jakt etter de spesielle dyrene. Turene har egne avganger så det anbefales å sjekke opp dette på forhånd.
Se mer

Spise og drikke på turen

Fjellstuene og gårdene har matservering med energi- og tradisjonsrik mat på menyen. Se aktørenes hjemmesider for å gjøre deg kjent med hvem som serverer hva og pilegrimsleden.no for oversikt over matbutikker i nærheten.

Foto: Leena Henningsen

Det er kjekt å vite at

  • de fleste overnattingsstedene har frokost og middag.
  • Avdemsbue på Lesja er en landhandler opprinnelig fra 1878 med lokale produkter fra Avdem Gardsysteri, også med egen ølhylle.

Kart over området